Gıda Takviyeleri Üzerine Tartışmalar Büyüyor: Uzmanlar Riskleri Vurguluyor
Son günlerde, Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) gıda takviyelerinin ilaç olmadığını belirtince, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) bu iddiaya sert bir tepki gösterdi. TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, gıda takviyelerinin, özellikle hazırlama şekilleri nedeniyle ilaç muamelesi görmesi gerektiğini savundu. Saydan, “Bir ürünün üzerinde ‘ilaç değildir’ yazması o ürünü gıda yapmaz” diyerek, gıda takviyelerinin kapsül veya tablet formunda üretildiğinde dozlanmış olacağını ve bu nedenle ilaç sınıfında değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Saydan, eczanelerde Sağlık Bakanlığı onaylı vitaminlerin sayısının giderek azaldığını belirtirken, Tarım Bakanlığı onaylı 24 bin çeşit gıda takviyesinin kontrolsüz şekilde piyasada dolaştığını ifade etti. Bu durumun, halk sağlığını tehdit eden bir 'pimi çekilmiş bomba' gibi olduğunu vurguladı.
Halk Sağlığı Tehlikede
Vitaminlerin bilinçsiz kullanımının tehlikelerine dikkat çeken Saydan, gıda takviyelerinin günlük kullanım dozu olan ilaçlar olarak düşünülmesi gerektiğini, bu nedenle yalnızca hekim ve eczacı denetiminde kullanılmasının önemini vurguladı. İnternet, market ve diğer yerlerden alınan takviye ürünlerinin kalitesiz olabileceğini belirten Saydan, bunun sonucunda sağlık sorunları ile karşılaşma riskinin artırılacağını ifade etti.
Yapılan bir araştırmaya göre, toplumda sağlık okuryazarlığı düzeyinin düşük olduğu ve gıda takviyelerinin zararsız olarak algılandığını gösteriyor. Saydan, Sağlık Bakanlığı’nın gerektiği gibi denetim yapması durumunda halk sağlığının korunabileceğine inanıyor.
Bilinçsiz Kullanımın Zararları
B12 vitamini yüksekliği sonucunda pıhtılaşma sorunları, D vitamini fazlalığı ise ciddi sağlık problemleri yaratabilmekte. Özellikle fazla D vitamini alımı, böbrek sorunları ve cilt sorunlarına yol açabilir. Saydan, C vitamini aşırı alımının da baş ağrısı ve yorgunluğa sebep olabileceğine dikkat çekti.
Sahte Ürünler Pazarında Artış
Türkiye’de sahte gıda takviyesi satışlarının üç kat arttığına dikkat çeken Saydan, bu sahte ürünlerin çoğunun içerik açısından eksik veya zararlı maddeler barındırdığını aktardı. TEİS, bu ürünlerin ruhsatlandırma ve kontrol uygulamalarının Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerektiği görüşünde. Aksi durumda, hem devlet bütçesine hem de halk sağlığına daha fazla zarar verilmiş olunacağı uyarısında bulundu.
Gıda Takviyelerinin Ekonomik Potansiyeli
Öte yandan, GTBD Başkanı Samet Serttaş, gıda takviyelerinin doğru bir şekilde tanımlanmasının ve halkı bilgilendirmenin önemine vurgu yaparken, Türk gıda takviyesi pazarının 2025 yılı itibarıyla 750 milyon dolara ulaşacağını açıkladı. Ancak Türkiye'de kişi başına harcama henüz oldukça düşük seviyelerde bulunuyor ve bu, kamuoyundaki bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülüyor.
Serttaş, gıda takviyelerinin ekonomik potansiyelinin artırılması ve toplumun bilinçlendirilmesi amacı ile katkı yapacak yeni stratejilerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık okuryazarlığının artırılmasına yönelik düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Tarafsızlık Analizi
Bu Makale Hakkında Önemli Sorular

Yorumlar